Τεχνικός Έλεγχος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να κάνετε μετατροπή του μείγματος καυσίμου του αυτοκινήτου σας,  για περισσότερη οικονομία, τότε η διαδικασία έχει ως εξής. Μετά την διασκευή ο εγκεκριμένος μηχανικός σας δίνει τα απαραίτητα πιστοποιητικά έτσι ώστε να γίνει στο κτεο ο ειδικός έλεγχος υγραεριοκίνησης. Ο έλεγχος αυτός δεν ανανεώνει την ισχύ του κτεο και σκοπό έχει την αλλαγή της άδειας κυκλοφορίας προκειμένου να αναγραφεί το υγραέριο ως καύσιμο.
Ο κάτοχος του αυτοκινήτου προσκομίζει επιπλέον κάποια δικαιολογητικά, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος, και μαζί με τα πιστοποιητικά του μηχανικού το κτεο αναλαμβάνει να τα στείλει στην εκάστοτε διεύθυνση μεταφορών που είναι ο φάκελος του αυτοκινήτου.
Σε διάστημα 20-30 ημερών ο κάτοχος του αυτοκινήτου θα πρέπει να πάει στη διεύθυνση μεταφορών για να παραλάβει την νέα άδεια κυκλοφορίας. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ο κάτοχος είναι καλυμμένος σε πιθανό έλεγχο της τροχαίας επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα που του έχει δώσει το κτεο.
Σε περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία η παραπάνω διαδικασία σε κάθε έλεγχο αυτό που χρειάζεται να γνωρίζει ο κάτοχος είναι πως δεν χρειάζεται πλέον η δήλωση καλής λειτουργίας του μηχανικού αλλά το χαρτί του ειδικού ελέγχου που είχε γίνει για να αλλαχθεί η άδεια κυκλοφορίας.

Σημαντική υποσημείωση σε όσους έχουν ήδη υγραέριο είναι πως η δεξαμενή πρέπει να ανανεώνεται κάθε 10 χρόνια. Η διαδικασία αλλαγής είναι απαραίτητη για να μπορεί να περάσει το όχημα από έλεγχο κτεο. Για παράδειγμα αν η επόμενη ημερομηνία του κτεο σας ειναι 10/10/2020 και η δεξαμενή σας λήγει 05/2020 τότε η πραγματική ημερομηνία του κτεο σας είναι στη λήξη της δεξαμενής. Η αλλαγή πραγματοποιείται στον μηχανικό σας όπου σας δίνει νέες πιστοποιήσεις για να περάσετε ξανά από το κτεο και να γίνει ο ειδικός έλεγχος υγραεριοκίνησης, με την μόνη διαφορά πως δεν χρειάζεται ο κάτοχος του αυτοκινήτου να πάει στη διέυθυνση μεταφορών γιατί οι νέες πιστοποιήσεις αποστέλλονται από το κτεο και η άδεια κυκλοφορίας έχει αλλάξει την πρώτη φορά.